sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Treenikaverina sykemittari, jumppaohjaajana mobiilisovellus

Otin pitkästä aikaa sykemittarin käyttöön, kun vihdoin sain käytettyä sen huollossa ja siten jälleen toimintakykyiseksi. Sykemittari on mukava treenikaveri, sen avulla kun saa lisätietoa omasta kehosta ja sen käyttäytymisestä treenaamisen aikana. Minulla on Polar FT 60 -sykemittari, johon saa valittua oman harjoitusohjelman, jonka mukaan mittari sitten asettaa viikkotavoitteita ja antaa palautetta tehdyistä treeneistä.


Sykemittarin kanssa treenatessa on alkanut kuitenkin myös ärsyttää, vaikka se niin oiva vempele muutoin onkin. Olen valinnut sykemittarista Pudota painoa -harjoitusohjelman, jossa tällä hetkellä viikkotavoitteena on liikkua 4h 45min ajan, 2000 kalorin edestä. Noh, tämä tarkoittaa sitä, että liikkua tulisi eniten sykealueella 2, jolloin sykkeen tulisi olla 134 - 153bpm. Mission almost impossible! Kävellessä ja salitreenissäkin syke pysyttelee sykealueella 1, kun taas vähänkin rankempi liikunta nostattaa sykkeen hetkessä sykealueelle 3, jolle sykkeeni ei tuon harjoitusohjelman mukaan tarvitsisi nousta ollenkaan. Saan kontrolloitua sykettä ja pysymään sen sykealueella 2 oikeastaan ainoastaan vain crosstrainerilla polkiessa (tai raineroidessa, kuten mulla on tapana sanoa).


Turhaan kai tässä ärsyynnyn, koska eihän tämä kerro mistään muusta kuin karusta tosi asiasta: huono kunto! Sekään ei minua niinkään nyt ensisijaisesti tosin ärsytä, vaan se, että sykemittarin asettamien viikkotavoitteiden saavuttaminen tuntuu tosiaan mahdottomalta. Asuuko sisälläni pieni perfektionisti? Olenkin käynyt tässä kovaa sisäistä keskustelua siitä, minkä arvon annan sykemittarille ja sykemittarin viikkotavoitteille. Onhan se kiva, jos hyvän treeniviikon jälkeen sykemittarin ruudussa komeilee pokaali, mutta onko se itseisarvo? Ei ole. Mutta kuitenkin, jos sykemittari asettaa minulle tavoitteet, mikä järki koko sykemittarissa on, jos en niitä kuitenkaan edes yritä tavoitella? Ehkäpä voisin ottaa oppia sykemittarin tavoitteista, pitämättä niitä kuitenkaan itseisarvona. Voin yrittää lisätä viikkoihini aerobisesti rasittavampaakin liikuntaa, mutta stressiä tästä ei saa repiä. Tärkeintä on, että treenistä tulee hyvä olo, tuli se sitten sykealueelta 1 tai 2.

Viikkotavoitteet olivat vailla n. 45 minuutin treeniä. Yllätys yllätys, erityisesti sykealue 2 oli vajaana. Jumppailinkin sitten kotona 7 minute workout -sovelluksen ohjeistamana kolme kierrosta fat burn -treeniä ja lisäksi tein pari settiä pakaraliikkeitä ajatellen, että saisin sykkeen paremmin nousemaan ja pysymään sykealueella 2. Sovelluksessa voi valita, mitä aluetta kehosta haluaa treenata ja kuinka monen kierroksen ajan. Yksi kerros kestää 7min 50sek ja sisältää 12 liikettä, joita kutakin tehdään 30sek ajan. Liikkeiden välissä on 10sek tauko. Hiki virtaa, ainakin tällaisella rapakuntoisella!



Sykemittarin palaute tästä treenistä oli max. suorituskyky parantumassa. Kaloreita kului 367kcal, josta rasvaa 23%. Keskisyke oli 148, max syke 176. Ei mennyt aivan niinku strömsössä, eihän syke ollut sykealueella 2 montaakaan minuuttia, mutta ehkäpä juuri siitä syystä, treenin jälkeen tiesi tehneensä! Koska sykkeet kipusi nytkin nopeasti korkealle, pysytellen pääasiassa 160 pinnassa, jouduin pitämään kierrosten välissä pidemmän kuin 10sek tauon, jotta syke laskisi hieman.


Tämä sovellus on jäänyt multa vähän unholaan, mutta voisin taas käyttää tätäkin enemmän hyödyksi, erityisesti tällaisia sunnuntaipäivinä, kun tekee mieli treenata, mutta ei raskisi vaihtaa jalasta pois reikäisiä kalsareita ;-) Nopea ja helppo treeni, ainoastaan sopivan alustan löytäminen on osoittautunut haasteeksi tämän kanssa treenaamiseen (matto luistaa helposti alta, joogamatto on huonoa laatua lähtöjäänkin, eikä juurikaan auta).

En ole koskaan joogannut, mutta se on alkanut nyt kiinnostaa, samoin pilates. Olisiko ihan hölmö ajatus kokeilla joogaa kotona sovelluksen kanssa?

-C

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti